Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och varför det största hotet är att inte göra någonting alls.

Från beslut till handling – vad innebär ViDA för Sverige? 

EU:s beslut att genomföra VAT in the Digital Age (ViDA) innebär att e-fakturering och transaktionsbaserad rapportering blir obligatoriskt i hela unionen – med start 1 juli 2030. För svensk del markerar det starten på en omfattande lagstiftningsprocess. 

– Nu börjar vår resa. Beslutet är taget på EU-nivå, men exakt hur vi ska genomföra det i Sverige återstår till stor del att utforma. Vissa delar är gemensamma för hela EU, men mycket är också upp till varje medlemsland att bestämma, säger Fredrik. 

Frågor som måste besvaras nationellt är till exempel vilket e-faktureringssystem Sverige ska använda, om EDI-lösningar ska tillåtas, och om vi ska bygga en statlig infrastruktur eller öppna för en operatörsdriven marknad. 

Sverige riskerar att halka efter 

Flera av Europas största ekonomier – däribland Tyskland – har redan beslutat att införa obligatorisk e-fakturering före 2030. Norge utreder frågan, och andra länder som Italien har infört statliga portaler. 

– Om Sverige väljer att vänta finns det en uppenbar alternativkostnad. Det handlar inte bara om momsbedrägerier, utan om vår framtida konkurrenskraft. Att inte agera kan innebära att vi blir den svaga länken i EU:s momsflöde, säger Fredrik. 

Han menar att vi har en möjlighet att påverka utvecklingen – men bara om vi agerar i tid. 

Företag och konsulter – börja redan nu 

Även om lagen träder i kraft först 2030, uppmanar Fredrik både företag och redovisningskonsulter att börja förbereda sig redan nu. 

– Redan idag kan du fundera på hur du hanterar fakturering och vilka standarder du använder. Säljer du till offentlig sektor, e-fakturerar du troligen redan. Men nu går utvecklingen mot att det blir norm även i det privata. 

Han rekommenderar att företag som ska uppgradera system eller byta standard väljer lösningar som redan nu uppfyller den europeiska e-faktureringsstandarden – till exempel PEPPOL. 

– Att välja en standard som riskerar att försvinna kan bli dyrt. Det gäller att tänka långsiktigt, även om inget är lag än. 

Hur kan redovisningskonsulter bidra? 

Fredrik ser en viktig roll för redovisningskonsulter i övergången: 

– Se till att du inte blir en bromskloss. Hjälp istället dina kunder att förbereda sig. Digitalisering är inte något vi ska motarbeta – det är en möjlighet att effektivisera och stärka företagandet. 

Han lyfter också vikten av att redovisningskonsulter, fakturaoperatörer och systemutvecklare tillsammans gör det lätt att göra rätt: 

– Vi behöver bygga tjänster som förenklar, särskilt för de minsta företagen. I bästa fall blir det här ett smidigt steg in i en modern, digital infrastruktur – inte en ny pålaga. 

Fredrik Andersson Carlö: ”Den största risken är att vi inte gör någonting – och missar chansen att forma en smart, rättssäker digital infrastruktur.”

De största vinsterna med ViDA 

För företagen är den störta vinsten med ViDa att flöden automatiseras och därmed även effektiviseras. 

– Digitaliseringen sparar tid, minskar manuell hantering, ger bättre kontroll och innebär mindre onödiga kostnader – som arkivering eller hantering av pappersfakturor. Det är en enorm potential för besparingar, säger Fredrik. 

Men med transaktionsbaserad rapportering följer även samhällsnytta i och med att myndigheterna får bättre verktyg mot skattefusk och organiserad ekonomisk brottslighet. 

– Vi får insyn i hela transaktionskedjan – det gör att vi snabbare kan agera mot misstänkta upplägg, falska fakturor och penningtvätt, säger Fredrik. 

Riskerna om vi inte gör något alls 

Det största hotet mot en lyckad övergång? Att Sverige står stilla. 

– Den verkliga risken är att vi inte gör någonting. Då kan vi försätta oss i ett riktigt dåligt läge – både ekonomiskt, tekniskt och rättsligt. Men genom att agera nu kan vi påverka hur det här implementeras – och skapa bra lösningar för både företag och samhälle. 

Tre tips – så förbereder du dig  

För företag: 

  • Börja se över er fakturahantering redan nu. 
    Även om ramverket träder i kraft först 2030, är utvecklingen tydlig – pappersfakturor kommer att fasas ut. 
  • Välj rätt e-faktureringslösning. 
    Satsa på en standard som redan uppfyller de europeiska kraven – exempelvis PEPPOL – för att undvika framtida omställningskostnader. 
  • Tänk långsiktigt. 
    Bygger du in e-faktura i dina system nu skapar du samtidigt möjligheter för automatisering i andra delar – som order- och logistikprocesser. 

För redovisningskonsulter: 

  • Var en drivkraft, inte en bromskloss. 
    Hjälp dina kunder att ställa om – undvik att kräva pappersfakturor eller pappersutskrifter av digitala fakturor, till exempel för fysisk arkivering. 
  • Håll dig uppdaterad. 
    ViDA innebär en ny verklighet för momshantering i hela EU. Följ utvecklingen för att kunna ge rätt råd i rätt tid. 
  • Informera dina kunder. 
    Berätta för dina kunder vad som väntar – särskilt småföretagare kan behöva extra stöd i övergången till e-fakturering.

The post Momspaketet antaget i EU – vad händer nu? appeared first on Tidningen Konsulten.



Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?

Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet  …

Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre

Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …

Senaste nytt