Ge och få
Under pandemin har flera åtgärder genomförts för att hålla underlätta att samhället hålls igång. För företagen har många tillfälliga regler införts som påverkar de anställdas förmånsbeskattning. Hur är det med gåvor, vad gäller kring resor till arbetsplatsen och kan man skicka hem mat till de som jobbar hemifrån?
2020 var ett historiskt år i antal förslag och beslut för att underlätta för företagen. En av de åtgärder som sattes in var möjligheten att ge de anställda en skattefri gåva. Detta utifrån att det framfördes en vilja från många arbetsgivare att genom sina anställda stödja olika branscher inom det lokala näringslivet. Det sågs också som en möjlighet för arbetsgivare att ge en uppmuntran till sina anställda. Det går inte att mäta hur många som använde möjligheten till skattefri gåva under föregående år eftersom det saknas registeruppgifter på eventuella skattepliktiga eller skattefria gåvor. Uppfattningen är ändå att det ger effekt eftersom det nu har införts en förlängning av möjligheten. Dessutom har beloppet som är skattefritt fördubblats. Det innebär att ett företag kan ge en skattefri gåva till sina anställda värd upp till 2 000 kr. Samma regler gäller för 2021 som för 2020. Den går fortsättningsvis att kombinera med jul-, jubileums och minnesgåva, får inte lämnas i pengar däremot som presentkort på till exempel restauranger eller butiker. Kom ihåg att för att uppfylla kraven på skattefrihet så ska gåvan vara för hela eller större delar av personalen. Om gåvan skulle bli dyrare än 2 000 kr så ska den överskjutande delen tas upp som förmån och beskattas. Tänk då på att det är inklusive moms.
Närvaron på arbetsplatsen eller inte är givetvis beroende på verksamhet. För att minska risken för smittspridning och i de fall som det inte går att jobba hemifrån, uppmuntrades anställda att ta bil till arbetet genom att slippa förmånsbeskattas för parkering. Parkeringen blev därmed under 2020 undantagen från huvudregeln att alla förmåner är skattepliktiga. Förmånen värderas vanligtvis till marknadsvärdet, det vill säga priset som den anställda själv ska betala för en motsvarande parkeringsplats i närheten av arbetsplatsen. Även möjligheten till fri parkering förlängs och blir gällande under hela 2021. För anställda som inte har möjlighet att ta sig till arbetet med bil kan taxiresa vara ett alternativ. Vanligtvis skulle en sådan resa beskattas till marknadsvärde men under pågående pandemi blir sådana taxiresor (eller liknande reseförmån) förmånsbeskattade till motsvarande kostnad som om den anställde hade åkt kommunalt. När det gäller möjligheten för den anställde att dra av för resor i inkomstdeklarationen så gäller fortfarande reglerna om minst fem kilometers avstånd och en tidsvinst på två timmar per dag. Avdrag kan göras för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kronor. För de anställda som ändå tar sig kommunalt till arbetet kan arbetsgivaren tillhandahålla munskydd utan förmånsbeskattning.
Man kan skicka hem mat till de som jobbar hemifrån men förutsättningen för förmånsbeskattning har däremot inte justerats av Skatteverket under pandemin. För att arbetsgivaren ska kunna betala för en måltid utan förmånsbeskattning så måste reglerna som gäller vid intern representation uppfyllas. Regeln är att det krävs fysiskt gemensamma måltider i en anvisad lokal. Det medför att om arbetsgivaren skickar hem mat till de som jobbar hemifrån, oavsett om det avser en gemensam konferens eller liknande, så blir det en skattepliktig förmån. Däremot så blir måltider som skänks från andra än arbetsgivaren möjliga att få utan förmånsbeskattning. Då, om det inte finns krav på motprestation, är dessa skattefria. Det kan till exempel handla om måltider som allmänheten lämnat i syfte att visa uppskattning. Om ett företag skänker mat till ett annat företag så blir det inte heller någon förmånsbeskattning även om det mottagande företaget fördelar maten till de anställda.
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …