Minskad smittspridning

En sjukdom som omfattas av smittskyddslagen kräver särskild hantering.  Ett 30-tal sjukdomar räknas enligt smittskyddslagen som allmänfarliga. Det finns även några få sjukdomar som klassas samhällsfarliga såsom Covid-19, även kallat Coronaviruset. Den som vet eller har anledning att misstänka att man bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk. Det innebär en skyldighet för den som tror sig bära på en smittsam sjukdom att agera, bland annat att tala med sin arbetsgivare.

Avstängning från arbetet

När smittskyddslagen träder in kan en läkare besluta att arbete inte får utföras på grund av smitta eller risk för smitta av en allmänfarlig sjukdom. Den kan även gälla i ett tidigare skede, om det ska göras en utredning av en läkare huruvida någon utgör en smittorisk. Vissa smittsamma sjukdomar anses vara särskilt allvarliga och för att minska spridning kan det innebära att en person inte får utföra arbete under en längre period. Om en person anses utgöra en smittorisk för Coronaviruset kan det därmed medföra avstängning från arbetet, även om denne inte känner sig sjuk. Löneavdraget för frånvaron görs vanligtvis som ett tjänstledighetsavdrag om det inte finns andra förutsättningar reglerade i kollektivavtal.

Smittbärarpenning

I de fall det blir frånvaro kan inkomstbortfall kompenseras av smittbärarpenning som begärs från Försäkringskassan.  Smittbärarpenning kan erhållas av anställda såväl som företagare. Ersättningen lämnas med ett belopp som motsvarar den försäkrades sjukpenning på normalnivån, men högst 804 kronor per dag. Det går att få smittbärarpenning för del av dag om det exempelvis kan vara möjligt att utföra en del av arbetsuppgifterna hemifrån. Smittbärarpenning lämnas från och med första dagen i ersättningsperioden och därefter så länge den försäkrade uppfyller förutsättningarna för rätt till smittbärarpenning. Det är personen det gäller som ansöker om smittbärarpenning via Försäkringskassans e-tjänst.  En förutsättning är dock att det finns ett läkarintyg som intygar att personen inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Ersättning för kostnader

Det finns även möjlighet att få ersättning för kostnader kopplade till att man har eller kan antas ha smittats av en allmänfarlig sjukdom. Om det krävs resor till läkarundersökningar, kontroller eller behandlingar så ersätts de i rimlig nivå. Även provtagningar och läkemedel som vård och behandling är kostnadsfria om syftet med vården är att minska risken för smittspridning. Begäran om ersättning görs mot kvitto via Försäkringskassan e-tjänst. Från det att ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar för att handlägga ärendet. Utbetalningen har inte ett fast datum utan kommer så fort Försäkringskassan är färdiga med handläggningen.

Om den samhälls- eller allmänfarlig smittan utvecklas till sjukdom så hanteras det på vanligt sätt med en sjuklöneperiod som börjar med ett karensavdrag.



Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt